Ceny ropy sa v pondelok ráno ustálili na sedemmesačných maximách

04.09.2023 Celý región

Singapur 4. septembra (TASR) - Ceny ropy sa v pondelok ustálili na sedemmesačných maximách. Komodita si tak udržala veľké zisky z predchádzajúceho týždňa, keďže obchodníci očakávajú v nadchádzajúcich mesiacoch ďalšie zníženie dodávok z Ruska a Saudskej Arábie. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Rusko minulý týždeň oznámilo, že tento týždeň predstaví návrh na zníženie dodávok spolu s alianciou OPEC+, ktorú tvoria Organizácia krajín vyvážajúcich ropu a jej spojenci. Trhy pritom predpokladajú, že Saudská Arábia predĺži do októbra dobrovoľné zníženie svojej ťažby o jeden milión barelov denne.

Silnejšie než očakávané ekonomické údaje z USA a Číny priniesli určitý optimizmus v súvislosti s dopytom u dvoch najväčších spotrebiteľov ropy na svete, aj keď dopyt po palivách v USA zrejme aktuálne dosahuje tohoročný vrchol a po víkende a oslavách Sviatku práce začne pravdepodobne klesať.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa v pondelok o 7.26 h SELČ predával po 85,58 USD (78,92 eura). To bolo o 3 centy alebo 0,04 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.

Cena novembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 1 cent alebo 0,01 % na 88,54 USD za barel.

(1 EUR = 1,0844 USD)
 

Vyberte región